LITA projekt mimoriadnej podpory

16.04.2020 19:14

Pre tvorcov, ktorí v dôsledku epidémie zaznamenali výrazný výpadok príjmov, spúšťa autorská spoločnosť projekt mimoriadnej podpory

Autori autorom – v duchu tohto hesla spúšťa LITA, autorská spoločnosť od 16. apríla výzvu #kolegiaLITA na podporu tvorcov najťažšie zasiahnutých aktuálnou epidémiou a s ňou súvisiacimi obmedzeniami. Zo svojho Fondu na podporu sociálnych, kultúrnych a vzdelávacích potrieb vyčlenila LITA sumu 50-tisíc eur, ktorú prerozdelí medzi autorov a autorky v podobe jednorazového príspevku v maximálnej výške 500 eur. Autorky a autori, ktorí podporu potrebujú, sa môžu prihlasovať od 16. 4. do 30. 4., 12:00 na poludnie. Prihlasovanie je jednoduché – stačí na adresu socialnyfond@lita.sk doručiť oskenovanú alebo odfotenú podpísanú žiadosť. Všetky informácie o tom, ako podporu získať a kto sa o ňu môže uchádzať, sú zhromaždené na špeciálnej stránke vytvorenej na webe LITA na tento účel.

Výzva #kolegiaLITA je otvorená pre autorov a autorky, ktorých LITA zastupuje, teda pre tvorcov z oblasti výtvarného umenia, literatúry, audiovízie a divadla. Uchádzať sa môžu napríklad spisovatelia, výtvarníci, fotografky, režiséri, scenáristky, prekladateľky, ale napríklad aj novinárky a autori pracujúci v dabingu. Zameraná je na tvorcov, nie na výkonných umelcov (hercov, spevákov a pod.) – tí nespadajú do pôsobnosti LITA.

Podpora je určená tvorcom, ktorí sú buď členmi LITA alebo jej zmluvne zastupovanými autormi. „Takéto mantinely nám stanovuje štatút nášho Fondu, ktorý schvaľuje Valné zhromaždenie všetkých členov LITA,“ vysvetľuje J. Vozárová. Takýchto autorov a autoriek je momentálne takmer 2200. Ich zoznam sa dá nájsť na www.lita.sk. Projekt má pomôcť primárne aktívnym autorom, ktorí žijú zo svojej tvorby a ktorí v aktuálnej situácii pocítili taký výrazný výpadok príjmu, že sa v dôsledku epidémie ocitli v ťažkej životnej situácii.

 

Žiadosti bude LITA prijímať počas dvoch týždňov od 16. do 30. apríla. Výsledky zverejní najneskôr 22. mája 2020 na svojom webe.

Bližšie info: https://www.lita.sk/kolegialita

© SFZ 2019 - Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode